Tieteessä tapahtuu 6/2017 on ilmestynyt

Uutisia   16.11.2017 10.36   Päivitetty 14.2.2019 10.13

Pääkirjoituksessa Kari Enqvist kuvaa kansalaisuutta tieteen valtakunnassa – Suomi on satavuotias, mutta Euroopan vanhin yliopisto kohta tuhatvuotias. Arja Rosenholmin artikkeli esittelee neuvostoelokuvan tapaa nähdä vesivoima tulevaisuuden symbolina. Osmo Pekonen kuvaa Kaija Saariahon oopperaa Émilie ja todellisuutta sen takana. Sari Kivistö ja Päivi Mehtonen esittelevät tutkimustaan uskontoon liittyvän polemiikin ja pilkkakuvaston kehityksestä Suomessa. Tuomas Huovisen artikkeli syventää viime vuoden Millennium-palkintoon liittyvää uutisointia suunnatusta evoluutiosta.

”Tutkimusta Suomessa” -sarjassa esitellään tieteen uusi akateemikko Eva-Mari Aro ja ”Muistikuvissa” päähenkilönä on G. H. von Wright. ”Sata vuotta Suomen tiedettä” -aikajana kuvaa sitä, kuinka suomalainen tutkimus on ollut aina kansainvälistä. Näin on ollut myös Turun akatemiassa 1700- ja 1800-luvulla. Katsauksissa esitellään kemisti Pehr Adrian Gadd ja tähtitieteilijä Henrik Walbeck.

Keskusteluissa käydään polemiikkia mm. arktisen määrittelystä. Kirjallisuus-osiossa on monta perusteellista kirjaesittelyä. Aiheita ovat mm. tulevaisuuden tutkija Pentti Malaska, kirjailija Aino Kallas, informaatiomuotoilu ja suomalaisen homoseksuaalisuuden historia.