Tieteessä tapahtuu 5/2021 on ilmestynyt

Uutisia   11.11.2021 8.11   Päivitetty 15.12.2021 8.15

Uusimman lehden artikkeleiden aiheina ovat suomalaisten tiedepääoman vahvistaminen, paleontologian tietokanta, luonnonvaraisten eläinten kärsimys, Wittgensteinin käsitys uskonnollisesta uskosta ja maallikkoasioitsijat oikeudellisen tiedon haltijoina.

Pääkirjoituksessa Ilari Hetemäki ja Ulla Järvi pohtivat tiedejournalismin luonnetta ja tieteen asemaa mediassa. FINSCI-hankkeen tutkijat kuvaavat artikkelissaan tiedepääomaa taitona ja uutena lähestymistapana. Noira Martiskainen kertoo suomalaisesta paleontologiasta ja maailmanlaajuisesta nisäkkäiden fossiilitietokannasta. Jenna Aarnio esittelee luonnonvaraisten eläinten kärsimyksen etiikasta käytävää keskustelua. Matti Taneli kuvaa, kuinka Ludwig Wittgensteinin mielestä uskonto on itsenäinen elämänmuoto ja usko Jumalaan mentaalista vakuuttuneisuutta. Mia Korpiola kertoo kolmesta oikeudellisen tiedon haltijasta eli maallikkoasioitsijasta autonomian ajan Suomessa.

Katsausten aiheina ovat Fontenellen Maailmojen moninaisuudesta -klassikkoteoksen tausta ja vaikutus, suomalaisen verkkomedian tiedeuutisten lähteet sekä Venäjän ja Kiinan yksinvaltiuden vertailu. Keskustelua-osiossa Uolevi Lehtinen ja Jyrki Wallenius nostavat esiin myönteisyyden tavoittelun ja merkityksen tulevaisuuden analyyseissä. Kirja-arvosteluissa esitellään muun muassa varhaisten feministien filosofisia kirjoituksia, totuudenjälkeinen-termin sisältöä ja kahta lasten tietokirjaa ilmastonmuutoksesta.