Tieteessä tapahtuu 4/2021 on ilmestynyt

Uutisia   16.9.2021 8.09

Uusimman lehden artikkeleiden aiheina ovat koronakriisi ja todellisuuden esittäminen, tekoälyteknologiat ja turvallisuus, muistelu Bo Carpelanin romaaneissa, planeettojen kiertolaiset sekä patio-menetelmä Keski- ja Etelä-Amerikan hopeantuotannossa.

Pääkirjoituksessa Liisa Suvikumpu puolustaa tieteen pitkäjänteistä ja monipuolista rahoittamista. Johanna Vuorelma kuvaa artikkelissaan, kuinka koronapandemia on paitsi terveydellinen ja taloudellinen myös tiedollinen kriisi. Jaana Hallamaa, Raine Haikarainen ja Taina Kalliokoski pohtivat tekoälyteknologioiden käyttöönottoa ihmisen ja tekniikan välisen suhteen kannalta, mikä vaikuttaa käsitykseemme turvallisesta teknologiasta. Nanny Jolma kirjoittaa muistista ja Bo Carpelanin muistelevasta minäkerronnasta. Niklas Hietala kuvaa tieteenhistoriallisessa artikkelissaan, kuinka kuita löydettiin ja nimettiin myös muiden planeettojen kuin Maan ympäriltä. Pekka T. Heikura käsittelee siirtomaista tulleen hopean pitkäaikaista vaikutusta Espanjan talouteen, minkä pohjana oli sen Amerikan-siirtomaiden hopeantuotannon uusi menetelmä.

Katsausten aiheina ovat Laatokka ja humanistinen järvitutkimus sekä Britannian yliopistoinstituution uusliberaali myllerrys. Tieteenalat dialogissa -sarjassa käsitellään tekoälyä kolmessa kirjoituksessa. Muistikuvissa nousee päähenkilöksi Antti Eskola. Hänestä kirjoittaa Klaus Helkama. Laajassa Kirjallisuus-osiossa on seikkaperäinen H. K. Riikosen analyysi Turun yliopiston tuoreesta kaksiosaisesta historiasta. Raimo Väyrynen arvioi lisäksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan historian. Myös Suomen ilmatieteiden vaiheet ja vaikuttajat ovat saaneet laajan historiateoksen. Sekin arvioidaan lehdessä.