Lehden digiloikka ja juhlavuosi

Uutisia   11.11.2021 8.10   Päivitetty 24.1.2022 7.56

Tieteessä tapahtuu -lehti siirtyy kokonaan verkkoon vuoden 2022 alussa. Se ilmestyy edelleen numeropohjaisena mutta vain verkkolehtenä. Samalla lehti saa uuden visuaalisen ilmeen. Lehden pääkirjoitus, artikkelit ja katsaukset ovat lisäksi luettavissa Journal.fi-alustalla. Verkkolehdessä jatkavat tutut kolumnit ja sarjat, Keskustelua-palsta sekä kirja-arvostelut. Lyhyesti-palstasta tulee vaihtuvampi uutisosio ja Avoimen tieteen uutisista Vastuullisen tieteen puheenvuoroja -kolumnisarja. Lehden laajasta arkistosta tullaan tekemään ajankohtaista keskustelua taustoittavia nostoja. Verkkolehden ensimmäinen numero ilmestyy helmikuussa 2022 osoitteessa www.tieteessatapahtuu.fi.

Lehti täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Se aloitti vuonna 1983 Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsentiedotteena. Julkaisun käännekohta oli vuosi 1988, jolloin monistetusta tiedotteesta tuli lehti. Mukaan tulivat muun muassa pääkirjoitukset, esitelmätiivistelmät, tiedeuutiset ja uutuuskirjojen esittelyt. Vuoden 1994 alussa lehti laajentui nykyisenkaltaiseksi, kun julkisuudessa oli käyty keskustelua valtakunnallisen tiedelehden tarpeesta. Se on edustanut nopean tiedeuutisoinnin rinnalla tiedeyhteisön näkemyksiä ja ”hidasta tiedejournalismia”. Vuodesta 1996 lähtien Tieteessä tapahtuu on julkaistu painetun printtiversion ohella avoimesti verkossa. Lehden painos on noussut viime vuosiin asti tasaisesti, mutta samalla lehden verkkolukeminen on vuosittain kasvanut. Painetun lehden lukijat muodostavat tällä hetkellä noin kolmasosan lukijakunnasta. Vuoden 2020 aikana lehden verkkoversion artikkeleita ladattiin Journal.fi-portaalissa yli 225 000 kertaa.

Lehden kansi ja sisällysluettelo.
Tieteessä tapahtuu -lehti muuttui jäsentiedotteesta lehdeksi vuoden 1988 alussa. Kuva: Lena Lönngren/TSV.

Ensi vuoden alussa lehden tilaajille lähetetään tilaajakirje, jossa kerrotaan painetun lehden lakkaamisesta ja verkkolehteen siirtymisestä. Sen jälkeen lehden tilaajarekisteri lopetetaan. Kirjeessä on myös tietoa lehden 40-vuotisjuhlasta Tieteiden yönä 20.1.2022. Se on kaikille avoin tilaisuus Rosebud-kirjakaupassa Kaisa-talossa Helsingissä. Tilaisuus pidetään ”Tieteenalat dialogissa” -kokonaisuuden alla. Siinä on kolme puheenvuoroa ja keskustelu aiheesta ”Mikä on tieteen hyöty?”. Puheenvuoron pitävät filosofi, fyysikko ja historioitsija. Hyödyn käsite on venyvä ja tutkimusaloilla varsin erilainen.