FinnGen-hanke

Uutisia   15.2.2018 6.03   Päivitetty 14.2.2019 10.13

Tavoitteena on saada mukaan 500 000 suomalaista. Tutkimushankkeen arvioidaan kestävän kuusi vuotta ja sen budjetti on lähes 60 miljoonaa euroa. Tutkimuksella pyritään saavuttamaan laaja-alaista hyötyä paitsi Suomelle myös maailmanlaajuisesti. Tutkimushanke perustuu perimästä saatavaan tietoon eli genomitietoon, joka yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon. Tutkimuksessa näytteiden analysointi tapahtuu anonyymisti ja tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

FinnGen-hanke on merkittävin hanke Tekesin historiassa. Se on myös lääketeollisuuden suurin tutkimushanke Suomessa. ”Lääketiede on murroksessa, ja tarvitaan hyviä suuria tutkimusaineistoja, että löydetään yksilöllisiä ratkaisuja hoitoon ja sairauksien ehkäisyyn”, perustelee hankkeen tieteellinen johtaja, professori Aarno Palotie. Hankkeessa on tarkoitus etsiä kansanterveyden kannalta isoja sairausryhmiä; esim. kakkostyypin diabeteksestä voitaisiin tunnistaa alaryhmiä, joille olisi mahdollista kehittää räätälöidympää hoitoa.

FinnGen-tutkimusta rahoittavat Tekes 20 miljoonalla eurolla ja kansainväliset lääkeyritykset AbbVie, AstraZeneca, Biogen, Celgene, Genentech, osa Roche-yhtymää, MSD ja Pfizer yhteensä 39 miljoonalla eurolla. Hanketta koordinoivat Helsingin yliopiston sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tutkijat.